2018. március 17., szombat

Étkezés

A szoptatás miatt levan redukálva, hogy mit ehetek. A vegaságom miatt a húsok kizárva a baba miatt egy rakás K betűs zöldség és hüvelyesek. Egy rakás fehérje forrás. A védőnő Szonja hasfájása miatt tanácsolta, hogy hagyjam el a tejtermékeket és a tojást is egy hétig. Mert kevés baba tudja megemészteni a laktózt és ezért is fáj a poci. Megjegyzem az anyatejben is van. Nem tudom a tápszeres babák, hogy állnak, de nagyon örülök, hogy csak anyatejes baba Szonja. Minnél későbbig kapja csak az immunerősitőt és ne mesterséges termékeken éljen ilyen fiatalon. Megbízhatatlan, hogy mennyi mérget viszünk be a szervezetünkbe, mert nem ismerjük a forrást ahol ezeket a kész termékeket készítik. Nemrég kellett visszahívjanak egy bizonyos márkájú tápszert mert nagyon nem felelt meg az ellenőrzés során. Szóval egy ilyen pici emberke szervezetét nem akarnám mérgezni, de persze enni kell, ha nincs más megoldás marad a tápszer.
Visszatérve: mivel a szabad időm eléggé kevés így az étkezéseim is gyorsak most és sokszor eszünk félkész termékeket. Mint pl mirelit zöldségfasírt és pizza, humusz... és ezek sokba is kerülnek. Kihasználják a ritka piacot. Míg a hústermékeknél ott szakítanak sokat, hogy minnél olcsóbban fájon az embereknek pl a disznóhús áfa levitele addig az egészséges élelmiszerek pl zöldség, gyümölcs... irtó drága a magyar pénztárcáknak. Szinte pénz kérdése egészségesen élni. Ezt persze csak úgy lehet kiküszöbölni, hogy nem magyar mintára nem zabálunk. Az étkezés főleg bizonyos kor után nem élvezet kell legyen. Vagy igen de annak súlyos ára van. Az igazán jó éttermekben az adagok minimálisak, ahogy az olasz, japán,  francia emberek esznek. Minimálisat. A magyar egészségügyi állapotot nézzük katasztrófális ezért le is kellene szakadni arról a beidegződésről, hogy húst hússal kell enni és lakodalmas mennyiséget. Bizonyított tény, hogy a mindennapos húsevés árt a szervezetnek. Ezek az állatok borzalmas körülmények között élnek, daganatosak és tele vannak 
tömve  antibiotikummal. A daganatos részt kivágják a beteg állatból, a többi részét meg az emberek elé rakják mindenféle formában. Nem beszélve az ökológiai katasztrófáról amit okoznak. De ez is mint bizonyos más iparok bizonyos emberek vagyonát gyarapítja. Természetesen a zöldségek és gyümölcsök is mérgezettek már, de az húst evő ember ugye ezt is eszi. Én morális okokból vagyok leginkább vega, de persze a sok ebben a témában olvasásom is ráébresztett, hogy ezt a szervezetemért is teszem nem csak a lelkiismeretemért. Nekem minden vágóhíd Auswitz. Van ez az új magyar film amit idén Oscar díjra is jelöltek és pont emiatt nem tudom megnézni, mert egy vágóhíd a központi hely. 
Nemrég bent jártam Szonjával Szegeden kettecskén plázázni. Libriben vettünk egy könyvet Bede Anna Vega Budapest a címe. Nagyon sok érdekes dolgot mondanak ezek az emberek. Sokan közülük amúgy nem teljesen vegák mert halat esznek, de most olvasva ezt a könyvet is rájövök, hogy a vegaság nem a buta emberek étkezési kultúrája. Hanem akik gondolkodnak is. És érzékenyek a világi történésekre, vagyis intelligens emberek köre.
Akik nem önző módon élik a mindennapjaikat, nem önmaguk körül forog minden gondolatuk. Mim van és mit tudok megszerezni. Tudnak élni és élni hagyni. Kiváncsiak a világra. Másokra.  Mert mindenki fontos aki lélegzik és érez. Nálunk ezért családtagok az állatok is. Mindenkivel történnek jó és rossz dolgok. Senki sem kivétel. De magunkat mi tisztíthatjuk meg, mert a karma működik. Minden valamiért van. Legalábbis nekem ez a hitvallásom. Hiszek egy jobb világban,  kell léteznie. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Születés

Bár a héten lett volna a kiírt időpont vagyis a 40-ik hét, de Dalma március 23-án megszületett 38+4 napra 2900 grammal és 47 cm-el. 400 gra...